Καυτερές πιπεριές: Γιατί βοηθούν στο αδυνάτισμα;
Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον επιβοηθητικό ρόλο των καυτερών φαγητών στην προσπάθεια απώλειας βάρους και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Μια νέα μελέτη ερευνητών από την Κίνα και τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι η δράση της καυτερής πιπεριάς οφείλεται στην καψαϊκίνη, μια ουσία που καταπολεμά την παχυσαρκία εμποδίζοντας τη φλεγμονή στο έντερο και την αντοχή στην ινσουλίνη.
Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες και τα τάιζαν με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά επί 12 εβδομάδες.
Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα πάχυναν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, επειδή είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριών διεργασιών που σχετίζονται με την ανθυγιεινή διατροφή: την μεταβολική ενδοτοξιναιμία, την εντερική δυσβίωση και την χρόνια φλεγμονή.
Η ενδοτοξιναιμία είναι η συσσώρευση στο αίμα ενδοτοξινών, συστατικών των βακτηριακών κυττάρων που απελευθερώνονται μετά τον θάνατό τους.
Η εντερική δυσβίωση είναι η διαταραχή της ισορροπίας των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.
Όλες οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με το είδος τους, με αποτέλεσμα άλλες να είναι καυτερές και άλλες γλυκές.
Η καυστικότητα κάθε πιπεριάς μετριέται με την κλίμακα Σκόβιλ. Οι γλυκιές πράσινες πιπεριές έχουν βαθμολογία 0, το ταμπάσκο βαθμολογία 100, η μεξικάνικη καυτερή πιπεριά (jalapeno) 3.500, το πιπέρι καγιέν 30.000-50.000, το τσίλι habanero έως 350.000, οι πιπεριές Bhut jolokia 1 εκατομμύριο και η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου, η Carolina reaper, έχει βαθμολογία 1,5-2 εκατομμύρια.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.