Σε ποια ηλικία μπορεί να αρχίσει να κοιμάται το μωρό σε δικό του δωμάτιο;
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο –αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι– με το μωρό τους ιδανικά για τον πρώτο χρόνο ή τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.
Αρκετοί παιδίατροι όμως διαφωνούν με αυτή τη σύσταση, καθώς υποστηρίζουν ότι οδηγεί πολλούς γονείς να ξυπνούν αδικαιολόγητα πολλές φορές μέσα στη νύχτα ή δυσκολεύει το παιδί να προσαρμοστεί στη συνέχεια σε ένα νέο περιβάλλον ύπνου όπου θα κοιμάται μόνο.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, τα παιδιά που κοιμούνται σε δικό τους δωμάτιο από πολύ μικρή ηλικία κοιμούνται για περισσότερη ώρα.
Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 249 μητέρες και τα παιδιά τους. Νοσηλευτές επισκέφτηκαν τις μητέρες όταν το παιδί ήταν 4, 9, 12 και 30 μηνών και οι μητέρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο του παιδιού, όπως πού κοιμάται, πόσο συχνά ξυπνά μέσα στη νύχτα και πόση είναι η μέγιστη διάρκεια συνεχόμενου ύπνου του.
Οι απαντήσεις των γυναικών υπέδειξαν ότι σε ηλικία 9 μηνών τα παιδιά απολάμβαναν κατά μέσο όρο 40 λεπτά επιπλέον ύπνου εάν είχαν μάθει να κοιμούνται μόνα από ηλικία μικρότερη των 4 μηνών, σε σύγκριση με παιδιά που συνέχιζαν να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών μέχρι τότε. Τα παιδιά που άρχισαν να κοιμούνται μόνα στους σε ηλικία 4-9 μηνών απολάμβαναν κατά μέσο όρο 26 λεπτά επιπλέον ύπνου. Ακόμη κι όταν έφτασαν την ηλικία των 30 μηνών (2,5 ετών) τα παιδιά που είχαν αρχίσει από πολύ μικρά να κοιμούνται μόνα απολάμβαναν περισσότερο ύπνο σε σχέση με τα παιδιά που μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο με τους γονείς μέχρι την ηλικία των 9 μηνών ή και αργότερα.
Οι συστάσεις της ΑΑΠ βασίζονται εν μέρει σε φόβους για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο (SIDS), θεωρώντας ότι η παρουσία του γονέα στο δωμάτιο εξασφαλίζει καλύτερη παρακολούθηση του μωρού και περισσότερες πιθανότητες έγκαιρης παρέμβασης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου υποχωρεί σημαντικά μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής.
«Μελέτες με θέμα τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν διαφέρει αν το παιδί κοιμάται μόνο ή στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς από τις 120 ημέρες και μετά, δηλαδή μετά τους πρώτους 4 μήνες της ζωής του» αναφέρει ο Δρ Ίαν Πωλ, καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ. Έτσι, «το πού κοιμάται το παιδί από αυτή την ηλικία και έπειτα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου».