Μεγάλος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το ΣΕΦ, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να διαμαρτύρονται και να αναρωτιούνται για το θέαμα των κλειστών πτυσσόμενων κερκίδων στα δύο πέταλα του γηπέδου.
Μπορεί το ΣΕΦ να μην γεμίζει στα παιχνίδια της Α1 και της Ευρωλίγκας, με λίγες εξαιρέσεις, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία γιατί όταν θέλει ο κόσμος να γεμίσει το γήπεδο, κάποιοι επιμένουν να κρατούν μερικές χιλιάδες θέσεις εκτός. Η σύγκριση της παλιάς και της νέας εικόνας του ΣΕΦ στις παρακάτω φωτογραφίες, μόνο θλίψη προκαλούν.
Όσοι πήγαιναν στο ΣΕΦ την δεκαετία του 1990, θυμούνται τις ξύλινες πτυσσόμενες εξέδρες που βρίσκονταν γύρω από το παρκέ. Τότε το παλατάκι του Φαλήρου χωρούσε περίπου 15.000 καθήμενους. Οι ξύλινες εξέδρες μάλιστα μπορούσαν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν από κερκίδες με καθίσματα, όπως γινόταν σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Το γήπεδο μπορούσε, ανάλογα με την διαμόρφωση των πτυσσόμενων και την εκμετάλλευση του άφθονου ελεύθερου χώρου περιμετρικά του παρκέ, να φιλοξενήσει ακόμα και 17.000 κόσμο, όπως είχε γίνει στο Ευρωμπάσκετ του 1987, στη μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδος.
Το ΣΕΦ έκλεισε από το 2002 μέχρι τις αρχές του 2004 για ανακαίνιση, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έκτοτε τοποθετήθηκαν οι πτυσσόμενες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, μικρότερες σε σχέση με αυτές που είχαν τοποθετηθεί παλιότερα για άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει το 2004 στο ΣΕΦ και τα πρώτα χρόνια το γήπεδο παραμένει με την διαμόρφωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάπου εκεί και για… λόγους ασφαλείας (μάλλον σε αγώνα με την βαζέλα) η αστυνομία αποφασίζει να διατηρηθούν μόνο οι πτυσσόμενες από την πλευρά της φυσούνας και μπροστά από τις VIP θέσεις, κλείνοντας αυτές στα πέταλα που δεν ξανάνοιξαν ποτέ από τότε. Αυτές που έκλεισαν ήταν και οι πλέον απομακρυσμένες από το παρκέ, οπότε το επιχείρημα της ασφάλειας δεν έχει καμία λογική.
Κάπως έτσι οι χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε γύρω στις 12.000, με την ΚΑΕ κατά καιρούς να προχωρά σε καινοτομίες, όπως η τοποθέτηση δύο αντιαισθητικών κερκίδων δεξιά και αριστερά του παρκέ οι οποίες δεν διατηρήθηκαν πολύ, αλλά και με την τοποθέτηση ακριβών θέσεων στα όρια του αγωνιστικού χώρου, αλά ΝΒΑ. Το θέμα είναι ένα. Οι πλαϊνές πτυσσόμενες του ΣΕΦ είναι μονίμως κλειστές και σε παιχνίδια με μεγάλη ζήτηση δεν μπορεί να φιλοξενηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός θεατών. Θέμα ασφάλειας δεν τίθεται, αφού όπως αναφέρθηκε οι συγκεκριμένες πτυσσόμενες είναι μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Αλλά για ποια ασφάλεια μιλάμε στα παιχνίδια της Α1 όπου πάει λίγος κόσμος, εκτός από τα ντέρμπι με τον ΠΑΟ, όπου κλείνουν όλες σχεδόν οι πτυσσόμενες τα τελευταία χρόνια; Για ποια ασφάλεια μιλάμε στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί έκτροπα;
Και σε τελική ανάλυση, σε ποιο άλλο γνωστό γήπεδο της Ευρώπης κλείνουν οι κερκίδες για λόγους ασφάλειας; Στο ΟΑΚΑ οι υπεύθυνοι του γηπέδου και της πράσινης ΚΑΕ αφήνουν ανεξέλεγκτα να μπαίνει όποιος θέλει μέσα στο γήπεδο σε κρίσιμα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, ακόμα και χωρίς εισιτήριο, για να δημιουργούν τις συνθήκες ζούγκλας για τις οποίες περηφανεύονται και όλα αυτά με την ανοχή της αστυνομίας και της εκάστοτε διοργανώτριας αρχής. Στο ΣΕΦ γιατί υπάρχει αυτή η μόνιμη και ελεεινή απαγόρευση του ανοίγματος όλων των πτυσσόμενων; Γιατί η ομάδα να μην εκμεταλλεύτεται όλη τη χωρητικότητα του γηπέδου είτε γεμίζει είτε όχι; Οι παρακάτω εικόνες μιλούν από μόνες τους για το πως ήταν το ΣΕΦ με παλιές κερκίδες και πως το έχουν καταντήσει σήμερα.
Για το Ευρωμπάσκετ του 1987, τοποθετήθηκαν πτυσσόμενες κερκίδες με πλαστικά καθίσματα που έφερναν τον κόσμο πιο κοντά από ποτε στο παρκέ, όπως φαίνεται και από τις εικόνες με το γήπεδο γεμάτο.
Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ το 1998, νέες εξέδρες με πλαστικά καθίσματα αντικαθιστούν τις ξύλινες. Και πάλι η εικόνα του γηπέδου είναι φοβερή.
Φωτογραφία από παλιότερο αγώνα του Ολυμπιακού, με όλες τις ξύλινες εξέδρες στις θέσεις τους.
Το ΣΕΦ μετά την ανακαίνιση για το 2004, με τις καινούριες και μικρότερες πτυσσόμενες κερκίδες που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον εκεί είναι όλες στη θέση τους.
Και η εικόνα του ΣΕΦ όπως το έχουν καταντήσει σήμερα. Όπως φαίνεται και εδώ, μόνο οι πτυσσόμενες πάνω και κάτω από το παρκέ μένουν ανοιχτές, δημιουργώντας ένα άχαρο θέαμα.
Ακόμα τραγικότερο, όταν στα παιχνίδια με την βαζέλα κλείνουν και τις πτυσσόμενες δίπλα από την φυσούνα. Και αν αυτό γίνεται μόνο για τα συγκεκριμένα παιχνίδια (αντίστοιχα τις κλείνουν και στο ΟΑΚΑ όποτε το κρίνουν απαραίτητο…), γιατί στα υπόλοιπα παιχνίδια της Α1 και της Ευρωλίγκας δεν ανοίγουν όλες;
Η σύγκριση μόνο μελαγχολία μπορεί να φέρει σε όποιον οπαδό του Ολυμπιακού έζησε τις παλιές ένδοξες στιγμές του μονίμως γεμάτου ΣΕΦ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προκαλεί ντροπή στους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση στην ιστορική έδρα του Ολυμπιακού.