Ιδού η κύρια αιτίας της κατρακύλας του Πετρελαίου! Σε μπελάδες οι Άραβες !
Ο ΟΠΕΚ δίνει μάχη για να διατηρήσει την επιρροή που είχε επί δεκαετίες στις αγορές αργο, αφού η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου δημιουργεί μία «νέα τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο», αναφέρει η Καθημερινή.
Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τη Societe Generale, ο ΟΠΕΚ έχει δεχθεί πλήγμα από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και θα μπορούσε να επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο μειώνοντας την παραγωγή. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει η Goldman Sachs, αν περιμένει ο ΟΠΕΚ να δει εάν η πτώση των τιμών ανακόψει την εκρηκτική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές να καθορίζονται από τις βιομηχανίες άντλησης στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα.
Ο Χάρι Τσιλινγκούριαν, αναλυτής της ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει πως πολλά από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν εξετάζουν καν την προοπτική να αφήσουν το πετρέλαιο να υποχωρήσει σε επίπεδο που θα υπονομεύσει την παραγωγή σχιστολιθικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του.
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, με τις υπάρχουσες τιμές μόνον το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν αρκετά κέρδη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ Ιράν, Ιράκ και Αλγερία χρειάζονται μια τιμή της τάξεως τουλάχιστον των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Ολε Σλοτ Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank, σημειώνει την ύπαρξη κινδύνου οι παραγωγοί στην Αμερική να αντιδράσουν στη μείωση των τιμών επινοώντας φθηνότερους τρόπους για τον εντοπισμό και την παραγωγή πετρελαίου.
Ήδη από το 2012 το κόστος της παραγωγής έχει μειωθεί κατά 30 δολάρια το βαρέλι.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ κατατείνουν στο συμπέρασμα πως το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα έχει μειωθεί στο 37% έως το 2017 από το 40% στο οποίο ανερχόταν το περασμένο έτος.
Τον Οκτώβριο ο ΟΠΕΚ παρήγαγε 31 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υπερβαίνοντας κατά 3,3% τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλίο αλ Ομέρ προβλέπει πως οι τιμές θα σταθεροποιηθούν όταν η αγορά απορροφήσει το πλεόνασμα παραγωγής, ενώ ο ομόλογός του της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναϊμί, δήλωσε τον Σεπτέμβριο, πως δεν συντρέχει λόγος για μια έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ με αντικείμενο την πτώση των τιμών καθώς οι τιμές «πάντα παρουσιάζουν διακυμάνσεις και αυτό είναι φυσιολογικό».
Η διχογνωμία που επικρατεί ανάμεσα στα 12 μέλη του ΟΠΕΚ, για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση στη ραγδαία πτώση του πετρελαίου, είχε επαναληφθεί τον Ιούνιο του 2011, όταν και πάλι δεν τα είχαν βρει και διατηρήθηκε αμετάβλητος ο στόχος της παραγωγής.
[youtube id=”3IrtNMPu_mE” width=”620″ height=”360″]