Διαβάστε τι κυρώσεις προβλέπονται για τους παίκτες του Ολυμπιακού, την ομάδα, ακόμη και τον προπονητή σε περίπτωση που οι κληθέντες δεν λάβουν μέρος στις υποχρεώσεις της Εθνικής.
Η ΕΟΚ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες έκανε λόγο για επιβολή των προβλεπόμενων ποινών σε όσους αρνούνται ή δεν είναι συνεπείς στην υποχρέωση (και όχι «δικαίωμα», όπως ξεκαθαρίζει) συμμετοχής στις Εθνικές ομάδες. Ουσιαστικά, λοιπόν, προειδοποίησε πως θα εφαρμόσει τον κανονισμό σε περίπτωση που οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν τεθούν στη διάθεση των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων (Νέων και Ανδρών).
Ποιες όμως είναι οι πιθανές κυρώσεις για την πλευρά των «ερυθρόλευκων» και τι προβλέπεται από την ΕΟΚ και τη FIBA;
Ο κανονισμός της ΕΟΚ αναφέρει πως «… σε καλαθοσφαιριστή που δεν συµµορφώνεται µε τα όσα ορίζονται, αρνείται αδικαιολόγητα την συµµετοχή του στην προετοιµασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Οµάδας στην οποία έχει προσκληθεί να συµµετάσχει και δεν έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση συµµετοχής του στα εθνικά συγκροτήµατα, µε απόφαση του ?.Σ. της Οµοσπονδίας ή που αποκλεισθεί από αυτές λόγω της σκόπιµης πληµµελούς και της εν γένει αρνητικής συµπεριφοράς του επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισµού από τους αγώνες πρωταθλήµατος και Κυπέλλου της οµάδας του. Ο αριθµός των αγώνων αποκλεισµού του είναι ίσος µε τους αγώνες που θα συµµετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσµιας Οµοσπονδίας».
Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, η Εθνική θα παίξει μίνιμουμ πέντε και μάξιμουμ εννιά παιχνίδια. Εφόσον παίκτες του Ολυμπιακού που θα έχουν κληθεί απουσιάσουν, τότε προβλέπεται να λείψουν από πέντε ως εννιά ματς ο καθένας με την ποινή να ισχύει σε Α1 και Κύπελλο, αλλά όχι στην Ευρωλίγκα.
Μάλιστα προβλέπεται πως «…σε περίπτωση υποτροπής του αθλητή, σύµφωνα µε τα όσα ορίζονται στην προηγούµενη παράγραφο, επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, ποινή αποκλεισµού του τεσσάρων (4) αγωνιστικών ηµερών».
Παράλληλα, η ομοσπονδία προβλέπει κυρώσεις για τους συλλόγους των αθλητών, ακόμη και τους προπονητές τους, αν θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για την απουσία τους. «Σωµατείο που σε αντίθεση µε την αναφερόµενη στην προηγούµενη
παράγραφο υποχρέωσή του αρνείται για οποιοδήποτε λόγο να επιτρέψει τη συµµετοχή αθλητή του σε υποχρεώσεις εθνικού συγκροτήµατος στις οποίες επίσηµα έχει προσκληθεί από την Οµοσπονδία υπόκειται στην ποινή της αφαίρεσης δύο (2) βαθµών από το βαθµολογικό πίνακα του πρωταθλήµατος στο οποίο συµµετέχει. Επίσης το ?.Σ. της Οµοσπονδίας έχει το δικαίωµα να επιβάλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλµατος σε προπονητές οι οποίοι εµποδίζουν ή αρνούνται τη συµµετοχή των καλαθοσφαιριστών τους στις υποχρεώσεις των Εθνικών Συγκροτηµάτων».
Ανάλογες κυρώσεις προβλέπει και ο κανονισμός της FIBA. «Αν ένας παίκτης καλείται στην Εθνική του ομάδα για διοργάνωση της FIBA και αρνηθεί να παίξει για οποιονδήποτε λόγο (συμπεριλαμβανομένου τραυματισμού ή ασθένειας), δεν μπορεί να αγωνιστεί για το σύλλογό του σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διοργάνωσης. Η απαγόρευση συμμετοχής στους αγώνες του συλλόγου του μπορεί να αυξηθεί σε 30 μέρες, αν η άρνηση του παίκτη να αγωνιστεί δεν οφείλεται σε ασθένεια ή τραυματισμό», αναφέρεται ρητά.
Επίσης ο κανονισμός της FIBA αναφέρει: «Αν ένας σύλλογος αρνηθεί να διαθέσει έναν παίκτη στην Εθνική του ομάδα, τότε προβλέπεται α) πρόστιμο (από 33.000 μέχρι 95.000 ευρώ) και β) αποκλεισμός (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζεται τι προβλέπεται ασφαλώς)».
Πρέπει να σημειώσουμε πως κυρώσεις δεν υπάρχουν εφόσον ένας αθλητής δεν κληθεί στην Εθνική, όπως για παράδειγμα δεν τιμωρήθηκαν κατά το παρελθόν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς ή άλλοι παίκτες που απείχαν επί παραδείγματι για λόγους ξεκούρασης. Συνεπώς εναπόκειται στην ομοσπονδία αν θα επιδιώξει την τιμωρία του συλλόγου ή των παικτών…