Σπανούλης: «Αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού»
Τι δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ελληνας γκαρντ στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ της Ευρωλίγκας
Το ντοκιμαντέρ της Ευρωλίγκας για την ζωή και την ως τώρα πορεία του Βασίλη Σπανούλη, βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα και όσοι το παρακολούθησαν έμαθαν πολλά για τον αρχηγό του Ολυμπιακού.
Με τίτλο «Limitless», η Nova παρουσίασε για πρώτη φορά στους συνδρομητές της το πολυαναμενόμενο αφιέρωμα στο οποίο μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για τον λόγο που το καλοκαίρι του 2010 άφησε τον Παναθηναϊκό για τους ερυθρόλευκους.
«Όταν ήμουν μικρός, παιδί, δεν ήθελα να είμαι με τους καλύτερους, δεν ήθελα να είμαι με τον πιο επιτυχημένο. Ήθελα να είμαι με ομάδες που ήθελα να είναι επιτυχημένες, που ήθελαν αν είναι δεύτερες να γίνουν πρώτες, αν ήταν τρίτες να γίνουν δεύτερες και να τις βοηθάω, να είμαι μέρος της επιτυχίας τους. Οπότε αυτό είναι το όνειρό μου από τότε που ήμουν παιδί και πάντοτε θα παίζω σε τέτοιου είδους ομάδες. Αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, όταν και πήρα αυτή την απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σπανούλης ξαναείδε για χάρη του αφιερώματος και τα μεγάλα καλάθια του κόντρα στον Παναθηναϊκό… «Είναι το πρώτο μου buzzer beater με τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο άλλα σουτ, αλλά ήταν κρίσιμο γιατί επρόκειτο για αγώνα του Top 16», είπε κοιτώντας την τηλεόρασή του, για να προσθέσει -και να εξηγήσει στον κολλητό του, που καθόταν δίπλα- πως «τα περισσότερα αποσπάσματα είναι με τον Παναθηναϊκό γιατί παίζουμε δέκα φορές μεταξύ μας κάθε χρόνο».
Οσο για τον πανηγυρισμό που έκανε το 2015 στο ΟΑΚΑ, όταν ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων και έκανε κίνηση προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού, δείχνοντας τα αυτιά του, σχολίασε: «Έτσι εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου. Πολλές φορές δεν ξέρεις τι κάνεις. Το κάνεις απλά επειδή είσαι πολύ ενθουσιασμένος. Με τον τρόπο που πανηγυρίζεις καμιά φορά, ξέρεις, είσαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος. Κάνεις πράγματα πέραν του φυσιολογικού. Κάποιες φορές».
Για τα δύο buzzer beater που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό πέρσι στους τελικούς, είπε: «Ναι ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού, αλλά αυτό άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Έκανα κάτι διαφορετικό ξανά. Δεν έκανα την ίδια κίνηση, ήταν κάτι διαφορετικό. Σημαντικές αποφάσεις, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε κι αυτά που δεν κερδίσαμε, ε; Αυτές που είδαμε ήταν οι καλές στιγμές».
Για τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, τη μυθική ανατροπή και την κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία του Ολυμπιακού, είπε: «Προσπαθήσαμε να συνέλθουμε γιατί δεν ήμασταν αυτοί που θα μπορούσαμε. Ο κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς προσπάθησε να μας δώσει να καταλάβουμε ότι ίσως αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία για έναν τίτλο, ότι έπρεπε να δώσουμε τα πάντα».
Ο Βαγγέλης Μάντζαρης εξηγεί πριν από την τελευταία φάση του αγώνα πως «ο κόουτς μάς λέει ότι δεν πρέπει να πάρει την μπάλα ο Ραμούνας Σισκάουσκας, ότι είναι ο τελευταίος που θέλουμε να πάει στις βολές. Κι όταν η μπάλα πήγε σε αυτόν, όλοι σκεφτήκαμε πόσο άτυχοι είμαστε», για να προσθέσει ο Βασίλης Σπανούλης:
«Πριν σουτάρει τη δεύτερη βολή ο Ραμούνας Σισκάουσκας, είπα στους συμπαίκτες μου ότι όποιος πάρει το ριμπάουντ, να μου δώσει αμέσως την μπάλα. Ήμουν πολύ ήρεμος με αυτοπεποίθηση, έτοιμος να πάρω τη σωστή απόφαση. Είδα τον Γιώργο (Πρίντεζη), τη σωστή ώρα στο σωστό σημείο. Ο καλύτερος παίκτης στη θέση του, με το floater, τον δικό του τρόπο».
Για τη γνωριμία με την Ολυμπία Χοψωνίδου: «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή πως αυτή είναι η γυναίκα της ζωής μου. Έχει σπουδαία προσωπικότητα, είναι ξεχωριστή, με βοηθάει τόσο στη ζωή μου. Με εμπνέει διαρκώς, κάθε φορά. Είναι υπέροχη σύντροφος, σύζυγος και μητέρα».
Για τον αδερφό του, Δημήτρη: «Ο αδερφός μου είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου. Με έκανε σκληρό, τόσο στο παρκέ όσο και στη ζωή. Η μητέρα μου έκανε διπλή δουλειά, ως μητέρα και πατέρας μαζί. Το ίδιο κι ο αδερφός μου».
Για τη μητέρα του: «Η μητέρα μου έδωσε όλη τη ζωή της σε μένα και τον αδερφό μου, μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Προσπαθώ να την έχω πάντα μαζί μου. Η μητέρα μου είναι κάτι το απίστευτο».
Για την αγάπη του για το μπάσκετ: «Όταν ήμουν 10 ή 11 ετών, όλοι έπαιζαν μπάσκετ. Τότε κατάλαβα ότι έχω κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους, ότι μπορώ να παίξω καλύτερα».
Όταν πήρε τον λόγο η μητέρα του Βασίλη Σπανούλη, στάθηκε στο πως οι δυο γιοι της ξεπέρασαν τον θάνατο του πατέρα τους: «Κι ο Δημήτρης κι ο Βασίλης εκτονώθηκαν με το μπάσκετ, μετά τον θάνατό του. Την επόμενη μέρα του θανάτου του πατέρα τους πήγαν για προπόνηση. Εκτονώθηκαν με όλο αυτό. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά κι οι δύο ήταν πολύ καλά παιδιά. Δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα μαζί τους, να μπλέξουν ή κάτι. Δεν είχα τέτοια θέματα. Κι αυτό ίσως επειδή έπαιζαν μπάσκετ. Τους βοήθησε πολύ αυτό».
Από μέρους του, ο γυμναστής του Ολυμπιακού, Ανδρέας Γκατζούλης, ανέφερε: «Ασχολείται όλη μέρα με το μπάσκετ. Με τίποτα άλλο. Η πρώτη μας γνωριμία ήταν το 1995, με τον πατέρα του κιόλας. Όχι για τον Βασίλη, αλλά για τον αδερφό του, τον Δημήτρη. Ήρθε ο πατέρας του και μου είπε «ο μικρός μου γιος (σ.σ. ο Βασίλης) θα αφήσει εποχή, θα παίξει σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΝΒΑ. Θα αφήσει εποχή. Πριν από ένα ντέρμπι ανάμεσα στο Μαρούσι και την ΑΕΚ, ο Βασίλης είχε 38.8 πυρετό. Έλεγα σε όλους να μην παίξει, αλλά εκείνος έπαιξε. Έβαλε 26 πόντους. Αμέσως μετά τον πήγαμε στο νοσοκομείο, και τον ρώτησα γιατί έπαιξε. Μου απάντησε «ο Τζόρνταν έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του με πυρετό». Ο Βασίλης είναι ένα παιδί που δουλεύει στο 100% κάθε μέρα, χωρίς δικαιολογίες. Δεν λέει ότι πονάει ή κάτι. Αυτό είναι το μυστικό, συν ότι μετά από κάθε τι θα κάνει έξτρα προπόνηση. Γι αυτό είναι ακόμη το ίδιο εκρηκτικός».