Οι 7 «κανόνες» που προστατεύουν ταυτόχρονα καρδιά και εγκέφαλό
Ό,τι κάνει καλό στην καρδιά κάνει καλό και στον εγκέφαλο, είναι το συμπέρασμα-κλειδί μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.
Αν λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της καρδιακής σας υγείας –και μάλιστα από νεαρή ηλικία– τότε θα επωφεληθείτε διπλά αργότερα, αφού και πιο δυνατή καρδιά θα έχετε αλλά και πιο «κοφτερό» μυαλό.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η τήρηση 7 πρότυπων «κανόνων» προστασίας της καρδιάς (Life’s Simple 7), τους οποίους προτείνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, από την ηλικία των 20 ετών οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική υγεία στη μέση ηλικία.
Life’s Simple 7 – 7 απλοί στόχοι που όλοι μπορούμε να πετύχουμε
1. έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (κάτω από 120/80)
2. έλεγχος του σακχάρου (σάκχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dl)
3. έλεγχος της χοληστερόλης (ολική κάτω από 200 mg/dl)
4. καλή φυσική κατάσταση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα)
5. σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρι χωρίς την πέτσα τους και μικρές μόνο ποσότητες από κόκκινο κρέας, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη)
6. αποχή από το κάπνισμα
7. φυσιολογικό σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος που δεν υπερβαίνει το 25)
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 518 ανθρώπους ηλικίας περίπου 50 ετών και για την πορεία της υγείας τους αναδρομικά για 30 χρόνια. Όταν οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν τη μελέτη υποβλήθηκαν σε μια σειρά από αναλυτικές εξετάσεις, τις οποίες επαναλάμβαναν κάθε δύο με πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης εξέταση εγκεφαλικής απεικόνισης 25 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Καθένας από τους συμμετέχοντες έλαβε μια βαθμολογία (σε κλίμακα 0-14) ανάλογα με το πόσο πιστά τηρούσε τους 7 προαναφερθέντες «κανόνες».
Οι συμμετέχοντες που πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες ως νέοι ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο ως μεσήλικες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, κάθε μονάδα λιγότερη στη συνολική βαθμολογία ενός συμμετέχοντα αντιστοιχούσε σε περίπου έναν χρόνο ηλικιακής συρρίκνωσης του εγκεφάλου.
«Ο όγκος του εγκεφάλου συσχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου» εξηγεί ο Μάικλ Μπανκς, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν του Ιλινόι, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ. Από την άλλη, συμπληρώνει ο ερευνητής, «η ατροφία του εγκεφάλου –δηλαδή ο μικρότερος όγκος του εγκεφάλου– συσχετίζεται με την αναπηρίακαι τον πρόωρο θάνατο».
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι ο μικρότερος όγκος του εγκεφάλου συνδέεται με χειρότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ και αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό από τη μέση ηλικία και έπειτα.
Πηγή : http://www.onmed.gr/ygeia/story/357540/oi-7-kanones-poy-prostateyoyn-taytoxrona-kardia-kai-egkefalo