Αμφίπολη: Είναι η Ολυμπιάδα ο νεκρός του τάφου ;
Ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, απαντά το υπουργείο Πολιτισμού που τονίζει πως τα επίσημα αποτελέσματα για το φύλο και την ηλικία του σκελετού θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο – Πληροφορίες θέλουν ο σκελετός να ανήκει σε γυναίκα 54 ετών – Σπασμένα οστά στο σκελετό ενισχύουν το σενάριο πως πρόκειται για τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πέθανε δια λιθοβολισμού
Ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, προ ενός μηνός περίπου, ανήκει σε γυναίκα, περίπου 54 ετών όταν απεβίωσε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ο σκελετός βρέθηκε σπασμένος στην περιοχή της λεκάνης, γεγονός που ενισχύει το σενάριο πως πρόκειται τελικά για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εκτελεστεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα, με εντολή του Κάσσανδρου το 316 π.Χ..
Τον εντυπωσιακό αυτό ισχυρισμό επικαλούνται αρχαιολόγοι που χρονολόγησαν τα ευρήματα του τάφου και τον ίδιο τον σκελετό.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του amfipolinews.blogspot.gr, που δημοσιοποίησε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η ανασκαφή θα συνεχιστεί από την πλευρά που εντοπίστηκε η αλληλουχία θαλάμων στη δεύτερη νέα είσοδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τομογραφίας που έχουν ήδη στα χέρια τους οι αρχαιολόγοι.
Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στα τελευταία σενάρια, η οποία διατηρεί αποστάσεις από τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα:
Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:
Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.
Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.
Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.
Πηγή : http://www.protothema.gr/culture/article/435982/amfipoli/