Κίεβο : Η «πόλη των χρυσών τρούλων»

Κίεβο : Η «πόλη των χρυσών τρούλων»

Διαβάστε όσα θέλετε να ξέρετε για την πόλη του Κιέβου. Τα καταπράσινα πάρκα στις όχθες του Δνείπερου, τα αναρίθμητα αξιοθέατα και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.

poli_dnipro

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει το ευρωπαϊκό του ταξίδι! Επόμενη στάση το Κίεβο, όπου την Πέμπτη 19/2 στις 20:00, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ντνίπρο, από την Ουκρανία.

Έδρα της αντιπάλου του Θρύλου, είναι το «Dnipro-Arena», ωστόσο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, οι δύο ομάδες θα παίξουν στην πόλη του Κιέβου και πιο συγκεκριμένα στο «Olimpiyskiy National Sports Complex».

Το Κίεβο (με πληθυσμό 2.819.566 κατοίκους) είναι η 8η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της χώρας, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Δνείπερου (Dnipro), ο οποίος είναι πλωτός. Είναι μια πράσινη πόλη με πάρκα, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι κατά μήκος της δυτικής όχθης του εν λόγω ποταμού, όπως το Πάρκο Kreshchatik και το Πάρκο Mariyinsky.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά, επιστημονικά και πολιτιστικά κέντρα της Ανατολικής Γηραιάς Ηπείρου, ενώ εκεί υπάρχουν και αρκετά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και πάμπολλα αξιοθέατα.

Η πόλη στην οποία ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τους «πολεμιστές του φωτός», παρέμεινε πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ακόμη και μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, το 1991.

Το Κίεβο συνέχισε να είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της Ουκρανίας και βασιζόταν στη βιομηχανική παραγωγή του, στις επιστήμες και στην τεχνολογία του.

Η «πόλη με τους χρυσούς τρούλους» (όπως ονομάζεται αλλιώς το Κίεβο) έχει, όπως είπαμε και παραπάνω, έναν μεγάλο αριθμό αξιοθέατων.

Μερικά εξ αυτών είναι το Μοναστήρι μέσα στο σπήλαιο, Πετσέρσκα Λαύρα, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας, το Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τον Χρυσό Τρούλο, η Χρυσή Πύλη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στο σταθμό του μετρό «Zoloti Vorota» και ανήκει στον 11ο αιώνα (ήταν κάποτε μέρος των τειχών της πόλης του Κιέβου), το μνημείο «Η Πατρίδα», το Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, το Μουσείο One Street, η Κάθοδος του Ανδρέα, που είναι ο παλαιότερος και πιο δημοφιλής καλλιτεχνικός δρόμος της πόλης, όπου μπορεί κανείς να βρει αναμνηστικά και αληθινές γκαλερί.

Ακόμη, υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το Μουσείο Μπάμπι Γιαρ, το Μουσείο του Τσέρνομπιλ με περισσότερα από 7.000 εκθέματα από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, το Μουσείο Pirogovo, η οδός Khreschatyk, η Πλατεία Ανεξαρτησίας, ο Βοτανικός Κήπος Fomin – Πανεπιστήμιο Κιέβου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βλαδιμίρ, ο Gryshko Εθνικός Βοτανικός Κήπος, το Παλάτι του Αθλητισμού (πρόκειται για κλειστή αρένα στο κέντρο της πόλης, που χτίστηκε το 1960 για αθλητικές διοργανώσεις. Σήμερα χρησιμεύει για συναυλίες, καλλιτεχνικές κι εμπορικές εκθέσεις), η Αγορά Bessarabsky και το Σπίτι Γκοροντέτσκι – Σπίτι της Ουτοπίας.

Επιπλέον, στο Κίεβο υπάρχουν περίπου 20.000 Εβραίοι, με δύο μεγάλες συναγωγές.

Αυτές είναι η συναγωγή «Great Choral» και η συναγωγή «Brodsky Choral».

Το κλίμα στο Κίεβο είναι υγρό ηπειρωτικό. Οι πιο ζεστοί μήνες είναι οι Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία από 13,8° C έως 24,8° C. Όσο για τον χειμώνα, οι πιο κρύοι μήνες είναι οι Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης, με μέσες θερμοκρασίες από -4,6° C έως 1,1° C. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ εκεί είναι οι 39,4° C, ενώ η χαμηλότερη είναι οι -32,2° C. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ώρα του αγώνα της Πέμπτης δείχνουν αραιές νεφώσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -2° C έως 0° C.

Τέλος, η σημαία του Κιέβου είναι μπλε χρώματος και στο κέντρο της υπάρχει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, με ένα φλεγόμενο ξίφος στο δεξί του χέρι και μια ασπίδα στο αριστερό.