Οι σχέσεις χαντζαπλαστ, όπως όλα δείχνουν δεν λειτουργούν. Πρέπει να τον βιώσεις τον χωρισμό, να μην τον προσπεράσεις. Πότε όμως είσαι έτοιμη να πας παρακάτω, να συνεχίσεις, να κάνεις καινούρια σχέση;
“Όταν είσαι έτοιμη να ρισκάρεις να ξαναχάσεις τα πάντα και να ξανακερδίσεις τα πάντα” εξηγεί η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα.
“Όταν δεν έχεις υπολείμματα από το παρελθόν: όταν δηλαδή δεν αισθάνεσαι ότι σε αδίκησαν, ότι σε κορόιδεψαν, όταν έχεις επεξεργαστεί τα δικά σου λάθη και ποια ήταν η δική σου συμμετοχή -στη σχέση που είχες- σε λάθη που γίνονταν. Όταν έχεις επεξεργαστεί το δικό σου κομμάτι στο τι έγινε και όταν έχεις σταματήσει να καταλογίζεις την κακή πορεία της σχέσης στον άλλον και μόνο. Δηλαδή, όταν είσαι απολύτως δίκαιη”.
“Όταν λέω να είσαι έτοιμη να ξαναρισκάρεις τα πάντα… Επειδή έχεις πονέσει από την απώλεια, επειδή είχες επενδύσει πράγματα -σαν να είχες βάλει κάποια χρήματα τα οποία χάθηκαν- η μόνη απολαβή που έχεις είναι η σοφία που έχεις αποκτήσει” συμπληρώνει η κ. Ζάφειρα.
Μάθε από τα λάθη σου
“Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις τον εαυτό σου από το να είσαι σε μια σχέση. Είναι τεράστιος καθρέφτης. Μπορεί να είναι και παραμορφωτικός καμιά φορά. Ο άλλος να σου λέει ότι είσαι κάτι που δεν είσαι. Και να αναρωτιέσαι: μα πω; Είμαι αυτό που μου λέει ή αυτό που νομίζω” σημειώνει η ψυχολόγος.
Μπορεί τελικά να έχει δίκιο ο άλλος; “Μπορεί. Αναρωτιέσαι. Ψάχνεσαι. Μήπως έχει δίκιο. Μέσα σε μια σχέση, στο πάρε-δώσε με έναν άνθρωπο φωτίζονται κάποια πράγματα… Όλοι όταν είμαστε με τον εαυτό μας μια χαρά είμαστε. Τα πραγματικά μας ελαττώματα, από πού μπάζουμε νερά, οι αδυναμίες αλλά και το ποια είναι τα δυνατά μας σημεία φαίνονται όταν είμαστε σε σχέση. Εκεί γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου”.
Κι αν δεν μπορείς να δεις τα λάθη σου;
Δεν τα βλέπεις ή ο εγωισμός σου δεν στο επιτρέπει; “Μπορεί να είναι εγωισμός, μπορεί να είναι και τεράστια ανασφάλεια. Αυτός που δεν είναι ικανός να βλέπει τις αδυναμίες και τα λάθη του είναι και αυτός που διατηρεί μια λανθασμένη αίσθηση ισχυρογνωμοσύνης, μια έξωθεν σκληρότητα, τελειότητα, ας πούμε, ενώ από μέσα του και κατά βάθος αισθάνεται ότι δεν αντέχει να τα δει” εξηγεί η Δήμητρα Ζάφειρα.
Για να πας παρακάτω
Δεν πας παρακάτω, αν δεν έχει ξεμπερδέψει με τα λάθη σου, με τις ευθύνες σου. Αφήνεις άλυτα θέματα που θα τα βρεις μπροστά σου και θα δυναμιτίσουν και την επόμενη σχέση σου.
“Το βασικό είναι να έχεις αναγνωρίσει ότι στην προηγούμενη σχέση ό, τι και να έγινε δεν είναι μόνο ο άλλος που έφταιγε. Να έχεις δει πρέπει και τη δική σου συμμετοχή. Τι έκανες λάθος, τι έκανες σωστό, ποια είναι τα ατού σου – που ξαφνικά μπορεί να καταστρέφεις και να τα κάνεις ελαττώματα” τονίζει η κ. Ζάφειρα.
Είσαι πανέτοιμη…
“Το βασικό είναι ότι όταν είσαι έτοιμη να ρισκάρεις να χάσεις τα πάντα, αλλά και να ξανακερδίσεις τα πάντα σημαίνει ότι αυτό πια δεν σε πονάει τόσο. Έχει σταματήσει να πονάει η προηγούμενη επιλογή”.
Έτσι είναι. Στην αρχή, όταν ο χωρισμός είναι νωπός και μόνο που ακούς για σχέση φωνάζεις “απαπα!” κάνοντας αυθόρμητα μια κίνηση του κορμού σου προς τα πίσω. Όσο ο χρόνος περνάει όμως, όσο έχεις λύσει τα θέματα, όσο έχει φύγει ο θυμός και έχεις δει τα λάθη σου είσαι έτοιμη να ξανακάνεις τα πάντα. Να ξαναρχίσεις.
“Όταν μπορείς να πεις: ξαναβγαίνω εκεί έξω και δεν πειράζει κι αν χάσω, τότε είσαι έτοιμη. Δεν πειράζει κι αν χάσω… Αλλά αν κερδίσω τι ωραία που θα είναι! Τότε είσαι έτοιμη να ξανακάνεις σχέση”.