Μύθος ή Αλήθεια;; Μάθε τι χρειάζεται η επιδερμίδα σου
Έχουν ακουστεί πολλά για τη φροντίδα της επιδερμίδας μας, αλλά τελικά τι από όλα αυτά είναι αλήθεια;;;
Μύθος: Όσο πιο παχιά και λιπαρή είναι η κρέμα, τόσο καλύτερα και βαθύτερα ενυδατώνει.
Αλήθεια: Η πυκνότητα της κρέμας δε σημαίνει απαραίτητα και αποτελεσματικότερη ενυδάτωση. Μάλιστα, η υπερβολικά λιπαρή σύσταση ενός προϊόντος περιποίησης προσώπου κατά κάποιο τρόπο «παγιδεύει» τα νεκρά κύτταρα και συχνά το δέρμα δείχνει θαμπό και κουρασμένο. Το «κλειδί» της καλής ενυδάτωσης είναι στην απορρόφηση. Πολλοί αισθητικοί δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση serum κάτω από την κρέμα ημέρας, το οποίο είναι ελαφρύ και αραιής πυκνότητας, αλλά εισχωρεί στο δέρμα και συντελεί στην απορρόφηση των συστατικών.
Μύθος: Όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, η αντιηλιακή προστασία είναι περιττή.
Αλήθεια: Οι ακτίνες UVA και UVB είναι εξαιρετικά βλαβερές ακόμα και υπό σκιάν. Καθώς το όζον έχει «λεπτύνει» επικίνδυνα, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει τη γήρανση του δέρματος, είτε τον βλέπουμε, είτε τον κρύβουν τα σύννεφα. Ασφαλώς αυτό δε σημαίνει ότι μια βροχερή φθινοπωρινή ημέρα είναι αναγκαίο να φορέσετε το αντιηλιακό που χρησιμοποιείτε στην παραλία. Δοκιμάστε προϊόντα ενυδάτωσης που περιέχουν ένα δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15-20, εάν νιώθετε την επιδερμίδα σας πολύ λιπαρή όταν εφαρμόζετε ειδική αντιηλιακή κρέμα κάτω από την κρέμα καθημερινής ενυδατικής φροντίδας.
Μύθος: Η λιπαρή επιδερμίδα δε χρειάζεται ενυδατική περιποίηση.
Αλήθεια: Κάθε τύπος δέρματος χρειάζεται ενυδάτωση, ακόμα και οι επιδερμίδες με προβλήματα λιπαρότητας, ακμής ή σμηγματόρροιας. Στην πραγματικότητα το σωστό ενυδατικό σκεύασμα που κρατάει εσωτερικά την υγρασία του δέρματος και επιπλέον λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι σε όλα αυτά που φθείρουν και καταστρέφουν την επιδερμίδα, όπως η ρύπανση και τα στοιχεία της ατμόσφαιρας με τα οποία αναγκαστικά ερχόμαστε σε επαφή. Επιπλέον, η λιπαρότητα και η συσσώρευση σμίγματος στην επιφάνεια, αντίθετα με ό,τι νομίζουμε, είναι συχνά συμπτώματα ανεπαρκούς ενυδάτωσης του δέρματος, το οποίο εσωτερικά «διψάει» και έχει ανάγκη εξισορρόπησης. Εάν πάντως το δέρμα σας είναι «μικτό», δηλαδή σε άλλα σημεία είναι λιπαρό και σε άλλες περιοχές πιο τραχύ και ξηρό, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικής πυκνότητας και σύστασης κρέμες για κάθε μέρος του προσώπου (πχ άλλη στα ζυγωματικά, άλλη γύρω από τη μύτη και το στόμα κλπ).
Μύθος: Μη φοβάστε το ξεφλούδισμα. Ανανεώνει το πρόσωπο.
Αλήθεια: Εξαρτάται. Η απολέπιση συχνά προκαλείται τεχνητά για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και τα νέα και υγιή να έλθουν στην επιφάνεια. Ειδικές ιατρικές μέθοδοι όπως τα χημικά πήλιγκ ή οι θεραπείες αντιγήρανσης με ακτίνες λέιζερ επιδιώκουν αυτού του είδους την ανανέωση, αλλά η ένταση και το βάθος κάθε θεραπείας καθορίζονται από το δερματολόγο και το αποτέλεσμα είναι ελεγχόμενο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το ξεφλούδισμα του δέρματος από το κρύο, τον αέρα, τη θάλασσα, ή -πολύ περισσότερο- τον ήλιο έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μέλημά μας είναι πάντα να προστατεύουμε το δέρμα από την ξηρότητα. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε προϊόντα απολέπισης, φροντίστε μετά να ενυδατώνετε καλά το πρόσωπό σας, γιατί η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή, πιο ευαίσθητη και πιο ευάλωττη σε ανεπιθύμητα στοιχεία (μικρόβια κλπ).
Μύθος: Το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό ενυδατώνει το δέρμα.
Αληθεια: Κι όμως συμβαίνει το αντίθετο. Αν και η αίσθηση του ζεστού νερού είναι χαλαρωτική, η υπερβολική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (πχ νερό άνω των 98 βαθμών) μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, καθώς τα αιμοφόρα αγγεια διαστέλλονται και αυτό οδηγεί σε απώλεια των υγρών της επιδερμίδας. Αν αγαπάτε τα πολύ ζεστά ντους, φροντίστε να μη διαρκούν πάνω από 5 λεπτά και αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό μαζί με τα αφρόλουτρα ή τα σαπούνια καθαρισμού του προσώπου. Μην τρίβετε το πρόσωπο δυνατά όταν το καθαρίζετε με gel ή ειδικό σαπούνι και εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα, όσο είναι ακόμα υγρό, ώστε να απορροφηθεί ευκολότερα.
Μύθος: Σε συνθήκες έντονου κρύου είναι καλύτερο για το δέρμα να βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους.
Αλήθεια: Πράγματι το υπερβολικό κρύο «στεγνώνει» την επιδερμίδα, που χάνει τη φυσική της υγρασία. Ωστόσο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους χώρους που η θέρμανση είναι πολύ ισχυρή. Οι δερματολόγοι επιμένουν ότι το πιο υγιές είναι να εκτίθεστε στις εξωτερικές συνθήκες ανεξαρτήτως καιρού, αρκεί να εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης και προστασίας. Στη χώρα μας το κρύο είναι πολύ μικρότερος κίνδυνος για το δέρμα από ό,τι σε άλλα κλίματα, πιο βόρεια. Αν όμως είστε φαν των χειμερινών σπορ, ενισχύστε την επιδερμίδα σας, ώστε να αποφύγετε το «κάψιμο» από τον κρύο αέρα, καθώς, μετά από χρόνια έκθεση και σε συνδυασμόι με τον ήλιο, το πρόσωπό σας μπορεί να εμφανίσει πανάδες, φακίδες ή σκληρά σημεία.
Μύθος: Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να ανανεώσετε την επιδερμίδα σας με ιατρικές μεθόδους.
Αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εάν έχετε στο μυαλό σας ένα χημικό πήλινγκ, θεραπείες ανανέωσης με λέιζερ, δερμοαπόξεση ή ακόμα και ριζική αποτρίχωση, η έκθεση στον ήλιο θα επιβραδύνει τη διαδικασία της επούλωσης. Η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος μετά από τέτοιου είδους θεραπείες δεν υποχωρούν εάν εκτίθεστε σε υπερβολικό φως. Επιπλέον, το καλοκαίρι μπορεί να έχετε περισσότερο χρόνο ή περισσότερη διάθεση για ανανέωση, όμως η επιδερμίδα σας έχει αντίθετη άποψη: τα ίχνη από το μαύρισμα, ακόμα κι αν είναι ελάχιστα αποτελούν αντένδειξη για τις θεραπείες προσώπου. Σε συνδυασμό πχ με το ελεγχόμενο έγκαυμα που προκαλεί η ακτίνα λέιζερ για την ανανέωση των κυττάρων, το μαύρισμα μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες, κηλίδες και ανομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Μύθος: Το make up δεν καλύπτει μόνο τις ατέλειες, αλλά επίσης προστατεύει την επιδερμίδα από την έκθεση στις εξωτερικές συνθήκες.
Αλήθεια: Το ερώτημα είναι ποιο make up. Kάποια προϊόντα foundation διαθέτουν αντιηλιακή προστασία, ενώ μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη βάση του μακιγιάζ με κρέμες ανάπλασης ή ενυδατικής φροντίδας που περιέχουν χρώμα. Σε μια τέτοια περίπτωση το make up μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ως ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας, αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ειδικά προϊόντα περιποίησης.
Ωστόσο, γενικός κανόνας είναι ότι η καθημερινή χρήση make up καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς το δέρμα δεν αναπνέει, ενώ τα υπολείμματα που παραμένουν επάνω όταν το πρόσωπο δεν καθαρίζεται σχολαστικά, κλείνουν τους πόρους.