Google και Facebook καταπολεμούν τις ιστοσελίδες με ψεύτικες ειδήσεις κόβοντας τα διαφημιστικά έσοδα τους
Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, οι Google και Facebook δέχτηκαν έντονη κριτική για το γεγονός ότι επιτρέπουν σε ιστοσελίδες με ψεύτικες ειδήσεις να εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης και στο κοινωνικό δίκτυο αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κοινή γνώμη. Αμφότερες κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στην εκλογή του Donald Trump επειδή άφησαν να διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις κατά της Hilary Clinton.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε θέση ο Mark Zuckerberg, ο οποίος όχι μόνο αντέκρουσε τις κατηγορίες, αλλά αντιθέτως τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Facebook για να πείσει τους χρήστες να ψηφίσουν. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το 99% των ειδήσεων στο κοινωνικό δίκτυο είναι αληθινό!
“Από όλο το περιεχόμενο που βλέπουμε στο Facebook, το 99% είναι αυθεντικό. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά ψευδείς ειδήσεις ή φάρσες και δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μόνο στην πολιτική. Επομένως, είναι μάλλον απίθανο να έχουν επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.Προφανώς δεν επιθυμούμε να δημοσιεύονται και να διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις στο Facebook. Στόχος μας είναι να παρουσιάζεται αληθινό και ενδιαφέρον περιεχόμενο για κάθε χρήστη, όπως και εξακριβωμένες ειδήσεις. Γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει κατάλληλα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να αναφέρει αν μια είδηση ή μια ιστοσελίδα είναι ψεύτικη ή φάρσα”
Εκτός, όμως, από τις δηλώσεις του Zuckerberg, οι Google και Facebook ετοιμάζονται να λάβουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα και ουσιαστικά να χτυπήσουν αυτές τις ιστοσελίδες στον σημαντικότερο τομέα: τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Στο εξής θα αποβάλλονται από τα προγράμματα Google AdSense και Facebook Ads, με αποτέλεσμα να μην “σερβίρονται” οι διαφημίσεις και πρακτικά να μένει ανεκμετάλλευτη η όποια επισκεψιμότητα κερδίζουν από παραπλανητικές ή ψευδείς ειδήσεις.
Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος έλεγχος για να μην πάρει η μπάλα και τις καθαρά χιουμοριστικές ιστοσελίδες (π.χ. Onion, Epic News, Κουλούρι κλπ.).
[via]