Αποκλεισμός στα πέναλτι για την Εθνική μας!
Κόστα Ρίκα – Ελλάδα 1-1 (5-3 πέναλτι)
Σκοράρει ο Μπόρχες, με πέναλτι στο κέντρο της εστίας. Σκοράρει ο Μήτρογλου με απίθανη εκτέλεση, παρά τη χαμένη ευκαιρία στο 120’. Ψηλά στο κέντρο, προς την αριστερή πλευρά του Καρνέζη, σκοράρει ο Ρούις. Γκολ ο Χριστοδουλόπουλος, στην αριστερή πλευρά του Νάβας, αντίθετη από εκείνη που έπεσε ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα. Γκολ ο Γκονζάλες, πάνω από τον Καρνέζη που δεν προλαβαίνει να πετάξει το χέρι του. Γκολάρα και ο Χολέμπας, φανταστικό πέναλτι. Στη δεξιά γωνία του Καρνέζη ο Κάμπελ. Ο Νάβας αποκρούει το σουτ του Γκέκα. Ο Μάικλ Ουμάνα ευστοχεί και η Κόστα Ρίκα νικάει 5-3 στα πέναλτι την εθνική ομάδα (1-1 το παιχνίδι στην κανονική διάρκειά του) και προκρίνεται στα προημιτελικά του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία.
Η διαχείριση- αυτή η περιβόητη κατάσταση στην οποία δεν αναγνωρίζεται στην ομάδα που την κάνει ότι την κάνει, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Εθνικής- του παιχνιδιού με την Κόστα Ρίκα ήταν πολύ εύκολη στο πρώτο ημίχρονο. Η ομάδα του Χόρχε Λουίς Πίντο μπορεί να είχε τελικές προσπάθειες, αλλά καμία δεν έδινε την αίσθηση ότι δεν ήταν απονενοημένο διάβημα. Αντιθέτως, η Εθνική ήταν εκείνη που είχε την καλή φάση, στο 37’, με τη θαυμάσια σέντρα του Χολέμπας και το πλασέ του Σαλπιγγίδη εν κινήσει που αποκρούσθηκε από τον Τέιλορ Νάβας. Όπως δεν βιαζόταν η Εθνική, ποντάροντας στον ανοικτό χώρο, ο οποίος της επιτρεπόταν να αξιοποιηθεί παίζοντας με έναν φορ που δεν είναι φορ, αλλά ένας παίκτης που είναι μπαλαντέρ στην επίθεση με την ικανότητα ανά πάσα στιγμή να βρίσκεται στα άκρα, και στις στημένες φάσεις, εκείνες που οι αμυντικοί ανέβαιναν για να απειλήσουν, έτσι δεν βιαζόταν η Κόστα Ρίκα. Είχε, όμως, την ψευδαίσθηση ότι έχει τον έλεγχο του ματς.
Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου όλα ήταν πολύ καλά. Ουδείς παίκτης τραυματίστηκε, ουδεμία απειλή φαινόταν ότι μπορεί να χαλάσει τη νύχτα. Αρχίζοντας το δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική μπήκε πιο δυνατά, αλλά όχι ορμητικά, στο παιχνίδι. Τόσο όσο χρειαζόταν ώστε η ίδια η ομάδα και οι θεατές να μπουν σε ένα καθεστώς γλυκιάς ύπνωσης. Στην Αρένα Περναμπούκο του Ρεσίφε ο θόρυβος ήταν ο ελάχιστος που θα μπορούσε να γίνει σε ένα παιχνίδι της φάσης των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Και τότε ήρθε το γκολ. Ένα γκολ, από την Κόστα Ρίκα, που αντιπροσώπευε τέλεια τη γλυκιά ύπνωση της Εθνικής. Πρώτα η μίνι γκρίνια του Κάμπελ, ο οποίος δεν πήρε την μπάλα από τον Μπολάνιος στην κίνησή του. Αλλά έπειτα, μία συρτή πάσα στο ημικύκλιο που έφερε ένα επίσης συρτό αργό πλασέ του Μπράιαν Ρουίς (του ίδιου που έβαλε το γκολ με την Ιταλία), το οποίο ήταν πάρα πολύ απλό, αλλά αποδείχθηκε ότι είχε ευεργετικές ιδιότητες για την Κόστα Ρίκα, υπό την έννοια ότι όλη η ελληνικά άμυνα ήταν σε λάθος θέση.
Η Εθνική βρέθηκε πίσω στο σκορ και ήταν τυχερή αφού στην αμέσως επόμενη επίθεση ο διαιτητής Μπεν Γουίλιαμς δεν είδε το χέρι του Βασίλη Τοροσίδη πριν η μπάλα φθάσει στον Μπολάνιος. Οι διεθνείς εμφανίστηκαν ελάχιστα ασταθείς στις μεταβιβάσεις τους, όσο χρειαζόταν για να αναγνωρίσει κάποιος την αμηχανία. Ο Φερνάντο Σάντος δεν χρειαζόταν να περιμένει περισσότερο για να τζογάρει. Έξω παίκτης από τη θέση που υπήρχε πλεόνασμα, δηλαδή ο Σάμαρης, μέσα ο κλασικός φορ Μήτρογλου, πίσω του, αλλά κοντά του ο Σαμαράς.
Η Εθνική έπρεπε να διαχειριστεί το ότι βρισκόταν πίσω στο σκορ και αυτό για ένα μικρό χρονικό διάστημα ήταν βουνό. Στο 65’ η αριθμητική κατάσταση άλλαξε, με τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Όσκαρ Ντουάρτε και ο Σάντος ρίσκαρε ακόμα περισσότερο, βάζοντας τον Φάνη Γκέκα, καθαρό σέντερ φορ, στη θέση του πλάγιου Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Η Εθνική προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να εδραιωθεί στο κέντρο και ειδικά με το αριθμητικό πλεονέκτημα ήθελε αποκλειστικά να βρει τη μία στιγμή. Το κακό ποδόσφαιρο και ειδικά με πίεση δεν σημαίνει μη ποδόσφαιρο. Από την κατοχή ουσίας και τις κάθετες μεταβιβάσεις, άρχισαν οι αλλαγές στις πάσες στο κέντρο. Οι αποκρούσεις των Κοσταρικανών έφθαναν σε ελληνικά χέρια μπροστά από το κέντρο. Αυτό σήμαινε πίεση, διάθεση για πίεση.
Η μία στιγμή που έψαχνε η Εθνική ήρθε και την έφερε ο Σωκράτης. Λες και υπήρχε κίνδυνος να τελειώσει το Μουντιάλ χωρίς ακόμα να έχει σημειώσει γκολ στην καριέρα του στην εθνική ομάδα, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος μπήκε στην περιοχή των Κοσταρικανών και σκόραρε με σκαστό σουτ στο ριμπάουντ από το σουτ του Φάνη Γκέκα που αποκρούστηκε από τον Τέιλορ Νάβας. Σε ένα ιδεατό ονειρώδες, με την Εθνική να παίζει άσχημα, με τους φίλους των δύο ομάδων μαζί στην κερκίδα να χειροκροτούν και να επευφημούν τη φιλία του κόσμου και το ποδόσφαιρο, η απόλυτη φαντασίωση δεν επήλθε αφού την κεφαλιά του Κώστα Μήτρογλου στο 93’ έβγαλε ο Τέιλορ Νάβας. Η Εθνική ισοφάρισε, όμως, στο 90’, πήγε ένα ματς στην παράταση και είχε αριθμητικό πλεονέκτημα. Καμία ομάδα δεν είχε αλλαγές.
Η Εθνική μπήκε στην παράταση με την επίγνωση ότι έπρεπε να νικήσει το ματς πριν πάει στα πέναλτι. Η ευκαιρία ήρθε από τη δική της πλευρά, με το πλασέ του Κατσουράνη που θα «έγραφε», να κοντράρει και να μην μπαίνει στα δίχτυα.
Φυσικά, η εξάντληση είχε φθάσει σε επίπεδο που δεν επέτρεπε πολλά πολλά. Το παιχνίδι παραήταν απλό σε όλη τη διάρκειά του, στη δημιουργία, και έγινε απλούστερο- πέρα από στιγμές, στην παράταση. Η Εθνική έβγαλε ευκαιρία στην αντεπίθεση, στο 111’, αλλά ο Μήτρογλου δεν έκανε καλή επιλογή με την πάσα στον Χριστοδουλόπουλο και το σουτ του τελευταίου, από δύσκολη θέση, αποκρούστηκε από τον Νάβας. Και στο 120’ ο ίδιος ο επιθετικός της Φούλαμ είδε το σκαστό σουτ του να εξοστρακίζεται πάνω στον Νάβας.
Πριν τα πέναλτι αποβλήθηκε ο Φερνάντο Σάντος. Η Εθνική έπαιξε για πρώτη φορά στα 85 χρόνια ιστορία της μία πρόκριση στα πέναλτι σε επίσημη διοργάνωση. Η προηγούμενη φορά ήταν σε ανεπίσημο φιλικό τουρνουά με τον Καναδά, το 1988, όταν είχε έρθει 0-0 το παιχνίδι και είχε χάσει 4-2.
Oι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Κόστα Ρίκα (Πίντο): Νάβας, Γκονζάλες, Ουμάνια, Μπόρχες, Ντουάρτε, Μπολάνιος (83′ Μπρένες), Κάμπελ, Ρουΐζ, Ντίαζ, Γκαμπόα (77′ Ακόστα), Τεχέδα (66′ Κουμπέρο).
ΕΛΛΑΔΑ (Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Μανιάτης (78′ Κατσουράνης), Σάμαρης (58′ Μήτρογλου), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (69′ Γκέκας), Σαμαράς.
Πηγή : http://www.gavros.gr/article/76192/apokleismos-me-pshla-to-kefali/