Εντάξει είμαστε τώρα λογιστάκια???
Στη δημοσιότητα έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός όλα τα οικονομικά στοιχεία επί προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, βάζοντας τα πράγματα σε μία τάξη.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρέντζος, ο Μιχάλης Κουντούρης και ο Γιώργου Παύλου, παρουσίασαν στον Τύπο τους ισολογισμούς του συλλόγου και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ελεγμένα από τον διεθνή οίκο «Deloitte» και πως, κάθε χρόνο, αυτά βρίσκονται στα χέρια της ΕΠΟ και της UEFA, αλλά και των αρμόδιων οικονομικών αρχών. Ακόμη, ελέγχθηκαν και από την PwC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου στον κόσμο!
Με αυτόν τον τρόπο, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θέλησε να βάλει ένα τέλος στην ακατάσχετη φημολογία για το πόσα λεφτά έχει… βγάλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Φτάνει πια με τον κάθε… λογιστή που ξέρει τα πάντα και που έχει να λέει μόνο για τα έσοδα, χωρίς να αναφέρεται ποτέ στα τεράστια έξοδα που υπάρχουν.
Πάντως, οι άνθρωποι του Θρύλου δεν κρύφτηκαν, παραδέχτηκαν τα λάθη που έγιναν τη φετινή σεζόν και σχολίασαν το πώς σκοπεύουν να κινηθούν την επόμενη περίοδο.
Δείτε τα παρακάτω στοιχεία:
1. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2010 έχει βάλει στην ΠΑΕ περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κι άλλα περίπου 15 που έχει επενδύσει για το «Καραϊσκάκη» και το Ρέντη, χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ευρώ.
2. Όταν παρέλαβε τον Ολυμπιακό τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια, ενώ παρέλαβε και έλλειμμα άλλων 40 εκατ. ευρώ, μιας και η ομάδα δεν αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ είχε προεισπράξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
3. Όπως κάθε εταιρεία, ο Ολυμπιακός έχει έσοδα κι έξοδα. Τα έξοδα στο διάστημα της 7ετίας είναι περισσότερα από τα έσοδα και η εταιρεία έχει κάθε χρόνο ζημιές. Στο αυτό το διάστημα, οι ζημιές έχουν καλυφθεί προσωπικά, όπως και τα χρέη, από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.
4. Αναφορικά με τα έσοδα από πωλήσεις παικτών την τελευταία διετία το ποσό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα υπήρξαν αγορές παικτών και δανεισμοί που φτάνουν τα 34 εκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 5% που καταβάλλεται στην ΕΠΟ (σ.σ. ξεπερνά τα 2 εκατ.), καθώς και τα ποσοστά των μάνατζερ για όλες αυτές τις μεταγραφικές υποθέσεις (σ.σ. γύρω στα 4). Η συνολική διαφορά είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 5 ανά έτος, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς.
5. H ΠΑΕ έχει οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες), τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, έσοδα από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Τα οργανικά έσοδα έχουν πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2010 ο Ολυμπιακός εισέπραξε από τα εισιτήρια πάνω από 20 εκατομμύρια και τη φετινή σεζόν θα προσεγγίσει τα 6!
6. Τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ ανέρχονται σε 70 εκατ. ετησίως. Τα 45 αφορούν το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητή, των συνεργατών του και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 9 εκατ. Άλλα 2,5 είναι το κόστος (μίσθωμα) του «Καραϊσκάκη» ετησίως, στα 3 φτάνει το κόστος (συντήρησης και επέκτασης) του αθλητικού κέντρου στον Ρέντη, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας. Παράλληλα, η ενίσχυση του ερασιτέχνη υπερβαίνει το 1,5 το χρόνο, ενώ οι φιλανθρωπικές δράσεις (π.χ. UNICEF) ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα λοιπά λειτουργικά (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων). Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί τσάρτερ σε όλες τις μετακινήσεις…
7. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει πληρώσει τα τελευταία 7 χρόνια στο Δημόσιο φόρους και εισφορές άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ.
8. Στον ισολογισμό της προηγούμενης σεζόν (2015-2016) τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα, με τη ζημιά να ανέρχεται στα 8.524.202 παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε 34.003.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Champions League. Φέτος, παρά τις πωλήσεις παικτών, η ζημιά θα είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ποσό που θα καλυφθεί από τον μεγαλομέτοχο (Β. Μαρινάκης).
9. Εάν δεν είχαν πουληθεί ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και τον Γενάρη, η ΠΑΕ θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων, λόγω μη συμμετοχής στο Champions League. Ως άμεση συνέπεια θα έμπαινε σε καθεστώς επιτήρησης από το Financial Fair Play και θα υπήρχε πιθανότατα τιμωρία. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα όρια ακόμη και στις «ζημιές» για ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αφαιρέσουμε από τα περσινά έσοδα του UCL τα περίπου 6 εκατομμύρια που έχει εισπράξει φέτος για το Europa, το έλλειμμα από τον αποκλεισμό είναι γύρω στα 28 εκατομμύρια, ενώ από τις πωλήσεις Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς τα έσοδα ήταν 23 (11 και 12 αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι προμήθειες των μάνατζερ).
10. Για τον Ιντέγε είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είπε πέρυσι «όχι» σε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα, γεγονός που επηρέασε την απόδοσή του στο β’ μισό της περιόδου. Φέτος πίεσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που στρώθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ στα πόδια του. Άλλες δύο προτάσεις (8 και 10 εκατομμυρίων) απορρίφθηκαν πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι για τον Μιλιβόγεβιτς, ενώ στην Κρίσταλ Πάλας υπέγραψε με ετήσιες απολαβές άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως + 1,5 εκατ. ευρω ως πριμ υπογραφής! Για τον Σέρβο, σύμφωνα με τα στελέχη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, απορρίφθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι πρότασης ύψους 8 εκατομμυρίων από τη Φενέρ και πέρυσι από την ισπανική Μάλαγα ύψους 10 εκατομμυρίων!
11. Με βάση όλα τα παραπάνω στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι αποτελεί υπέρβαση ή… τρέλα του Μαρινάκη το να έχει διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσα υψηλά -και ουσιαστικά μη βιώσιμα- επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο (ΠΑΟΚ) να έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο και να έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία με 2 και 3 εκατομμύρια, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό (Καρέλης).
12. Για τη φετινή χρονιά, η ευθύνη της διοίκησης, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποί της παραδέχονται, εντοπίζεται στο ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια». Παραδέχονται, επίσης, ότι υπήρξαν λάθη και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και στη διαχείριση. Υπήρξαν παιχνίδια που λόγω των επιλογών (του Μπέντο) παίκτες οι οποίοι κοστίζουν στην ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια, βάσει συμβολαίων, έβλεπαν τα ματς από την εξέδρα ή το σπίτι τους. Γι’ αυτό και ο στόχος ενόψει καλοκαιριού είναι η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ξένους ικανούς να κάνουν τη διαφορά…